• Čopova ulica 20, 3000 Celje
  • 03 290 90 05
  • info@lukana.si

Prva pomoč


V primeru težav z aparatom (bolečina, odlepljen nosilček, obroček, predolgi lok, zlom aparata, odpadla elastika…) se lahko vedno oglasite v naši ambulanti v okviru ordinacijskega časa brez predhodnega naročila. Zaradi boljše organizacije obiskov pa nas lahko prej kontaktirate po telefonu ali elektronski pošti.

Če vas kaj zbada ali žuli oz. se del aparata zlomi ali izgubi, ne skrbite. To se lahko vedno zgodi, zato ni nazloga za preplah. Vzemite si minuto časa, globoko vdihnite in v miru ugotovite, kaj se je zgodilo z aparatom. V primeru manjših pomanjklivosti si lahko pomagate sami, v nasprotnem primeru pa je najboljše čim prej priti do naše oziroma kakšne druge ortodontske ambulante oz. zobozdravstvene ambulante, kjer vam bodo odpravili težavo. Razločevanje med večjo ali manjšo okvaro ni lahko, zato je spodaj kratek priročnik z opisom lažjih težav, ki jih lahko rešite sami.

V primeru, da vas nosilček žuli oz. reže v sluznico lahko težavo hitro odpravite z malo zaščitnega voska. Enako velja za vse dele aparata. Na začetku zdravljenja se uporabljajo tanke žičke, ki lahko na koncih zbadajo sluznico. Težavo lahko rešice s ščipalcem za nohte z katerim skrajšate lok. Odlepljen nosilček. Včasih se zgodi, da se nosilček razrahlja oz. odlepi od zoba. Nosilček je večinoma pritrjen na lok z elastiko. Z ostro iglo lahko elastiko odstranite in potem odstranite nosilček. V primeru, da se zob, na katerem ni nosilčka, vrača v prvotni položaj, je potrebna čim hitrejša kontrola v ambulanti. V nasprotnem primeru se lahko počaka do naslednje kontrole. Če gre za prozorni nosilček, ga je potrebno prinesti v ambulanto. Iztaknjen lok. Na začetku zdravljenja, ko so loki še tanki, lahko pride do iztaknjenja loka (predvsem na mestih, kjer je razdalja med nosilčki velika) iz zadnjega nosilčka ali obročka. S pinceto ali kakšnimi kleščami s katerimi primete lok, lahko poskusite vstaviti lok nazaj na mesto. Če ne uspete, lahko lok skrajšate s ščipalkami, takoj za zadnjim še pritrjenim lokom.
Lukana - prva pomoč

Zlom snemnega aparata. V primeru, da je zlom na mestu, ki ne vpliva neposredno na nošenje aparata, je potrebno aparat nositi naprej. Potreben pa je obisk v naši ambulanti zaradi popravila aparata. Odlepljen obroček. Lahko se odreže lok na zadnjem še držečem nosilčku in sname obroček. Potreben je čimprejšnji obisk v ambulanti zaradi popravila aparata.
  • V primeru, da vas nosilček žuli oz. reže v sluznico lahko težavo hitro odpravite z malo zaščitnega voska. Enako velja za vse dele aparata.
  • Na začetku zdravljenja se uporabljajo tanke žičke, ki lahko na koncih zbadajo sluznico. Težavo lahko rešice s ščipalcem za nohte z katerim skrajšate lok.
  • Odlepljen nosilček. Včasih se zgodi, da se nosilček razrahlja oz. odlepi od zoba. Nosilček je večinoma pritrjen na lok z elastiko. Z ostro iglo lahko elastiko odstranite in potem odstranite nosilček. V primeru, da se zob, na katerem ni nosilčka, vrača v prvotni položaj, je potrebna čim hitrejša kontrola v ambulanti. V nasprotnem primeru se lahko počaka do naslednje kontrole. Če gre za prozorni nosilček, ga je potrebno prinesti v ambulanto.
  • Iztaknjen lok. Na začetku zdravljenja, ko so loki še tanki, lahko pride do iztaknjenja loka (predvsem na mestih, kjer je razdalja med nosilčki velika) iz zadnjega nosilčka ali obročka. S pinceto ali kakšnimi kleščami s katerimi primete lok, lahko poskusite vstaviti lok nazaj na mesto. Če ne uspete, lahko lok skrajšate s ščipalkami, takoj za zadnjim še pritrjenim lokom.
  • Zlom snemnega aparata. V primeru, da je zlom na mestu, ki ne vpliva neposredno na nošenje aparata, je potrebno aparat nositi naprej. Potreben pa je obisk v naši ambulanti zaradi popravila aparata.
  • Odlepljen obroček. Lahko se odreže lok na zadnjem še držečem nosilčku in sname obroček. Potreben je čimprejšnji obisk v ambulanti zaradi popravila aparata.