• Čopova ulica 20, 3000 Celje
  • 03 290 90 05
  • info@lukana.si

Splošna navodila

Snemni aparat - navodila

Snemni aparat je potrebno nositi po navodilih in sicer najmanj 16 ur na dan. Pri hranjenju ali športni aktivnosti se aparat vzame iz ust in spravi v primerno škatlico. Škatlico lahko kupite v lekarni ali specializirani trgovini. Škatlica naj ima odprtine, da se aparat zrači. Pred vstavitvijo v škatlico je dobro aparat splakniti pod vodo in otresti oziroma čim bolj posušiti. Aparat se čisti pod tekočo vodo ali s fino pasto in ščetko. Za čiščenje se lahko uporabljajo tudi posebne tablete, ki jih vstavite v vodo in kemično čistijo aparat. V primeru težav, zloma ali izgube aparata je potreben obisk v ambulanti. Izguba aparata ali namerna poškodba se obračuna po samoplačniškem ceniku.

Kratka navodila ob namestitvi nesnemnega ortodontskega aparata

Nesnsmni ortodontski aparat nameščamo tako, da najprej s ščetko očistimo zobe, jih razmastimo s 70% alkoholno raztopino ter pojedkamo s 37% fosfatno kislino, da dobimo hrapavo površino zoba, na katero s kompozitnim lepilom prilepimo nosilček fiksnega aparata. Na obe šestici in po potrebi še sedmici namesto nosilčka ponavadi namestimo kovinski obroček s katerim pridobimo nekaj dodatnih funkcij. Za namestitev obročka je potreben še en obisk, na katerem kakšen dan pred namestitvijo aparata, vstavimo separacijske elastike, ki služijo za pripravo prostora.
POMEMBNO: Če imate na vabilu napisana dva datuma, je potrebno priti na oba!

Po namestitvi aparata je potrebno počakati cca. 20min, da se lepilo strdi. Nato namestimo še ustrezno žičko, ki vleče zobe v pravilni položaj.

POMEMBNA NAVODILA:
  • po namestitvi se lahko približno v roku 12 ur pojavi bolečina zob (predvsem kadar pridejo v kontakt). Če je bolečina hujša, se lahko vzame kakšno protibolečinsko sredstvo (lekadol ali kaj močnejšega). V primeru, da je bolečina močna, neprestana in kljuvajoča, lahko z nastankom otekline in traja dalj časa, priporočamo obisk pri lečečem zobozdravniku, ker gre verjetno za vnetje zobnega živca (posledica kariesa, poškodbe… in ne aparata),
  • po namestitvi aparata, se morajo mehka tkiva v okolici privaditi na aparat, kar lahko traja nekaj dni. Za lajšanje težav si pomagamo z zaščitnim voskom (oblikujemo krogljico in jo namestimo na del aparata, ki reže ustno sluznico).
  • nosilčki so na zobe pritrjeni z lepilom, zato je potrebno biti previden pri prehrani. Nosilčki se lahko odlepijo, kadar na njih deluje pretirana sila. Kakšno tršo hrano, ki se grize s sprednjimi zobmi (jabolko, breskva…) je potrebno rezati na koščke in jesti z zadnjimi zobmi. Paziti je potrebno na trdo škorjo (pizza, preste…), čokolado, koščice v sadju. Svetujemo, da se v času nošenja aparata izogibate grizenju oreščkov, lepljivih bombonov in žvečenju žvečilnih gumijev. V primeru odlepljenega nosilčka je potreben obisk v naši ambulanti. Zavarovalnica pokriva le strošek dveh odlepljenih nosilčkov, vsak nadaljni je potrebno plačati po ceniku samoplačniške storitve.
Po namestitvi aparata je potrebno vzdrževati ustno higijeno, da ne pride do okvar zob ali obzobnih tkiv. Pri tem se uporabljajo posebne zobne ščetke, električne ščetke, zobne prhe in ustne vode. Celoten komplet za čiščenje, skupaj z zaščitnim voskom in kratkimi navodili za čiščenje je proti plačilu na voljo v naši ambulanti (potrebno je opomniti terapevta ali asistentko ob namestitvi aparata).

Za pravilno delovanje aparata morajo zobje biti čisti, brez prisotnosti zobnega kamna, ki preprečuje premike zob in povečuje možnost komplikacije, zato prosimo, da pacienti pridejo na namestitev s čistimi zobmi, brez zobnega kamna (še posebaj na spodnjih zobeh). Čiščenje oblog in zobnega kamna lahko opravimo tudi v naši ambulanti ob predhodnem naročilu.

V primeru kakršnih koli težav z aparatom, se lahko oglasite na pregled v naši ambulanti ali nas kontaktirate po elektronski pošti, da vam damo navodila, kako ukrepati. Dobro je priložiti tudi kakšno fotografijo, iz katere je razvidno v čemu je problem.

Kratka navodila ob snetju fiksnega ortodontskega aparata

Nesnemni ortodontski aparat snamemo s posebnimi kleščami, s katerimi deformiramo bazo nosilčkov in odlepimo obročke. Aparat vzamemo ven praktično v enem kosu. Po snetju aparata ostane na zobeh lepilo, ki ga je potrebno odstraniti z kovinskim svedrom.

Po čiščenju zob se vzamejo odtisi zobnih lokov, za izdelavo zgornega retencijska aparata in spodnje retencijske žičke.

Retencijski aparat se vstavi ponavadi še isti ali naslednji dan po snetju fiksnega aparata in služi namenu, da se zobje ne vrnejo v prvotni položaj. Aparat se od začetka nosi okoli 12 ur na dan. Na vsaki naslednji kontroli preverimo stanje zob in zobnega aparata in damo nadaljna navodila o času nošenja, zato ga je potrebno prinesti s seboj.

Retencijska žička se lepi na zadnjo stran spodnjih zob in ravno tako kot zgornji aparat preprečuje vrnitev zob v prvotno stanje. Priproročljivo je, da žička ostane na zobeh vsaj pet let. V primeru, da se žička odlepi od kakšnega zoba, je potreben čim prejšnji obisk v naši ambulanti oz. v primeru naše odsotnosti, obisk v kateri drugi zobozdravstveni ambulanti, da se žička ponovno namesti. Pri tem opozarjamo, da v primeru poškodbe žičke (ščipanje, trganje, odstranitvi, hujši deformaciji ali izgubi žičke), sami krijete izdelavo nove retencijske žičke.

Retencijska žička se lahko prilepi le v primeru čistih zob oz. čistih notranjih ploskev zob, zato je potrebno imeti te ploskve očiščene. V primeru, da so na zadnjih ploskvah zob obloge oz. zobni kamen, je potrebno predhodno čiščenje zobnih oblog (samoplačniško po ceniku) oz. nenamestitev retencijske žičke in s tem tveganje recidiva.

Retencijska žička se lahko prilepi tudi na zgornje zobe s čimer zmanjšamo možnost vrnitve zob v prvoten položaj in skrajšamo čas nošenja zgornjega retencijskega aparata. Storitev je samoplačniška in jo je potrebno ob snetju aparata naročiti pri terapevtu ali asistentki.

Zdravstvena zavarovalnica plačuje preglede še tri leta po snetju aparata, potem se smatra, da je zdravljenje končano. Vsak pregled ali storitev po preteku tega časa se plača po veljavnem ceniku samoplačniških storitev, razen snetja retencijske žičke, ki je v ceni namestitve.